Saarna arjen alkaessa

Mikä saa meidät palaamaan pallokentälle kerta toisensa jälkeen? Mikä pitää meikäläisen tässä hommassa? Tietenkin rakkaus. Sillä suurin kaikista on rakkaus, vaikka se välähtäisikin tuntemattomien ihmisten välillä ja vain hetken. 

Pallolla ei ole keuhkoja eikä se tarvitse lomaa, mutta joskus sekin huilaa.
Pallolla ei ole keuhkoja eikä se tarvitse lomaa, mutta joskus sekin huilaa.

Pallopeleissä on helppo unohtaa itsensä, ja niissä pääsee tuntemaan sellaista yhteenkuuluvuutta ja iloa, mitä ei muualla elämässä välttämättä kovin usein tule vastaan. Hiljakkoin lukemassani lehtijutussa (”Rakastu hetkeksi keneen vain – se tekee hyvää”, Anna Tommola / HS 28.7.) tällaiset elämykset rinnastetaan rakkauteen:

”Rakkauden kokeminen ei edellytä edes toisen tuntemista, väittää onnellisuustutkija Barbara L. Fredrickson. Hän pyöräyttää koko käsitteen uusiksi kirjassaan Love 2.0. Biologian ja aivokemian näkökulmasta rakkaus ei ole pysyvä, vain lähimmille varattu tunne, vaan ohikiitäviä yhteyden hetkiä kenen tahansa ihmisten välillä.” …

”Kun kaksi ihmistä kohtaa ja löytää saman aaltopituuden, heidän aivotoimintansa alkavat peilata toisiaan. Näin käy esimerkiksi hyvin sujuvassa keskustelussa tai tarinaa seuratessa, Princetonin yliopiston tutkimuksissa on havaittu. ”

Nämä tunteet ovat varmasti jokaiselle höntsäämisen ystävälle tuttuja pallokentältä. ”Rakkauden mikrohetkiä” voi kokea yhtä hyvin sen tutun tutkaparin kuin koko joukkueenkin kanssa. Hyvä syöttö tai passi ei ole pelkästään väline pelin voittamiseen. Se on samalla kaunis lahja yhdeltä ihmiseltä toiselle.

Kun syöttö napautetaan maaliin tai passi kenttään syntyy jotain, mitä kukaan ei olisi voinut luoda yksin. Samalla ilmaan vapautuu valtava määrä iloa, samaan tapaan kuin atomien törmäyksestä energiaa. Tämän varassa jaksaa taas eteenpäin.

Rakasta siis lähimmäistä kuin tutkapariasi. Näe hyvä ihmisissä ympärilläsi ja ota ilo irti ”rakkauden mikrohetkistä”. Höntsy on näiden hetkien ja niiden tuottaman ilon tihentymä – tulkaahan nauttimaan niistä!


Siinä teille saarna arjen taas alkaessa… Mitä muuta sitten kuuluu? Myös minun kesälomani päättyi tänään. Nyt alkaa talvikauden 2016-17 suunnittelu ja toteuttaminen. Siitä tulee mielenkiintoisempi kuin aikoihin.

Olette ehkä huomanneet, että niin tämä blogi kuin Höntsyn fb-sivukin on viettänyt viime ajat melkoista hiljaiseloa. Tänä kesänä emme ole myöskään järjestäneet mitään erityistapahtumia – ensimmäinen on luvassa parin viikon päästä ulkolentisturnauksen muodossa.

Tähän on syynsä. Vaikka meillä toki aktiivisia vetäjiä ja höntsäreitä piisaa, henkilöityy firman aktiivinen toiminta kuitenkin pitkälti meikäläiseen. Talvikausi 2015-16 oli monin tavoin todella raskas. Erityisesti henkisesti, kun lapun laittaminen luukulle oli lähellä. (Ks. jatkokertomus Höntsyn kuntalaisaloitteesta). Vaikka tuolla jatkokertomuksella näyttääkin olevan onnellinen loppu, vei tuo pyöritys voimat aika totaalisesti. Harvoin olen ollut niin loman tarpeessa kuin ennen kulunutta kesälomaa.

Lomakamat pakettiin ja kohti syksyä!
Lomakamat pakettiin ja kohti syksyä!

Nyt on monin tavoin mukava loma pidetty, ja on aika kääntää katseet tulevaan. Olen varmasti sanonut tämän ennenkin, mutta tuleva kausi on ratkaiseva Höntsyn toiminnan tulevaisuuden suhteen. Kaupungilta on vuodenvaihteessa luvassa helpotusta tilavuokriin, joten toimintaedellytyksemme ovat aiempaa paremmat. Tämä on teidän ansiotanne – vaikka viime kevät oli raskas, oli samalla hienoa nähdä miten ihmiset riensivät Höntsyn tueksi.

Nyt parantumassa olevat toimintaedellytykset pitää kuitenkin vielä kääntää todelliseksi menestykseksi. On taas aika puskea pelottomasti ja riskejäkään kaihtamatta eteenpäin. Luvassa on pieniä ja vähän isompiakin uudistuksia. Niistä lisätietoa ennen pitkää syksyn mittaan, toki muutamat arkiset jutut kuten loppukesän ja syksyn ohjelman laatiminen tulevat tärkeysjärjestyksessä ensin.

Mukavia vetäjiä tarvitsemme tulevaisuudessakin. Mikäli sinä haluat olla auttamassa Höntsyä eteenpäin, harkitsepa harrastevetäjäksi ryhtymistä (katso lisätiedot ja pistä hakemus vetämään täällä).

Muuten, jo viime syksynä alkanut vetäjäyhteistyö Manse PP:n kanssa on jatkunut tänä kesänä, kun erityisesti Tommi on vetänyt monet höntsyt. Järjestely, jossa ostamme ohjaustyötä Manselta alihankintana vaikuttaa sellaiselta, että se sopii erinomaisesti molemmille osapuolille ja parantaa molempien toimintamahdollisuuksia jatkossa – kuten hedelmällinen yhteistyö yleensäkin. Pesäpallotouhuista tuttuja kasvoja nähdään varsin laajasti höntsyjä vetämässä myös tulevana talvikautena.

Oikein lämmintä ja mukavaa loppukesää meille kaikille!

P.s. muistathan, että ongelmiin on vaikea tarttua, jos ei niistä ole tietoinen. Jos jokin asia hiertää, kerro siitä ihmeessä minulle vaikka sähköpostilla ilkka.virjo@hontsy.fi – tai nimettömästi palautelomakkeella. Jos taas homma on oikein hyvin, nauti siitä ja kerro etupäässä muille, toki otamme mieluusti kehujakin vastaan…